Vi har hatt en fantastisk vårtur i vakre Hellas! Vi kjørte gjennom olivenlunder og store områder med drueranker, idylliske landsbyer, fjelloverganger blant fjelltopper over 2400m og flere skianlegg(!), mange mil med strandlinje og foretok historiske vandringer i antikkens fotspor, hvor besøk i Delfi og Olympia må fremheves. Utenfor sesong var overnatting lett å finne enten vi var i storebyer eller på små steder (gjennomsnittlig 400 kr. for dobbeltrom med frokost). Det greske kjøkken er forholdsvis enkelt. Og det enkle er oftest det beste! Vår lunchfavoritt er gresk salat og iskald Retsina (hvitvin med harpikssmak), helst inntatt på en taverna.
Etter å ha krysset Korinth-kanalen over verdens lengste hengebro, bodde vi et par dager i Patras, den tredje største byen i Hellas, viktigste havnebye på Peleponnes og eksporthavn for bl.a. sitrusfrukter, olivenolje og vin. Herfra går det ferger til de Joniske øyer og Italia. Grunnen til at vi stoppet her, var besøk på det eldste greske vinhuset, Achaia Clauss, grunnlagt i 1861 av Gustav Clauss, en tysker som tapte sitt hjerte til den vakre naturen.
Vi ble mottatt av en dyktig medarbeider som presenterte husets viner og vi fikk smake på hvite viner, rosèvin, rødviner og dessertviner. De vanligste røde druene i dette området er Agiorgitiko (som skal være forløperen for Merlot) og Mavrodaphne, mens dens lokale druen Moschofilero brukes mye i hvitvinsproduksjon, av og til blandet mer mer kjente sorter som Malavasi og Chardonney. Vi kunne med glede konstatere at vi hadde å gjøre med en kvalitetsprodusent! Greske viner har tydeligvis hevet seg mange hakk siden vår første tur til Hellas for 18 år siden! Synd at det er så komplisert å få kjøpt gresk vin i Norge. Men dersom man vet hva man vil ha, finnes endel greske viner i bestillingsutvalget på Vinmonopolet. Men dessverre ikke fra Achaia Clauss.
Mavrodaphne kom i 1873 og var den første vinen som ble produsert av Achaia Clauss. Dette er en rød, søt dessertvin laget av 51% Mavrodaphne og 49% black Corinthian, Den ble lagret i 15 år og brukt på sanatorier da man fra gammelt av mente at den kunne ha forebyggende effekt på tuberkulose. Vi fikk smake vin tilbake til 1999. Den var nesten sort i fargen, duftet intenst av modne blåbær og kirsebær, søt fiken og plommer og kunne minne om Portvin. Og smaken var fantastisk! Virkelig en smakfull medisin!
Etter prøvesmaking, fikk vi omvisning i vinhusets museum. Gamle eikefat som rommet 50.000 liter var dekorert som rene kunstverk med motiver fra gresk mytologi, bl.a. av Dionyssos.Dessuten var flere fat tilegnet kjente personer som gjennom tiden hadde besøkt vingården. Som en kuriositet ble nevnt at vingården pga. tidligere besøk og 2 vinfat merket hhv. Bismarck og Graf Molkte under den 2. verdenskrig ble spart for nazistenes bombing. Faktisk ble det satt ut egne tyske vakter for å hindre ødeleggelser.
Grekere er et svært hyggelig folkeslag, men har havnet i en vanskelig økonomisk situsasjon. Og mer enn noen gang før trenger de turistene. Har du sparepenger til overs og er usikker på hvor ferieturen skal gå, så sett kursen til en av de vakre øyene i Egeerhavet eller til fastlandet og Peloponnes. Ikke bare kan du nå få god og billig vin, men også oppleve flott natur og ikke minst fordype deg i historien fra landets gullalder: Antikken.
Elly og Pål
Bare Hellas er som Hellas. Takk for et flott reisebrev!
Hei Elly, det var sikkert en flott tur, trodde egentlig ikke at det var så mye spennende viner i Hellas!
Vinpuls har tema Hellas og greske viner snart