Brit og Erik Ellekjær, Kjellrun Dahl, Anne-Lise Bjerkeset, Tove og Arne Sandvik ønsker velkommet til nytt medlemsmøte på Staup.
I tillegg til å ønske årets Beaujolais velkommen, skal vi vende ganen mot Øst-Europa og smake på mat og viner som kan passe til.Styret vil orientere om klubbens hjemmeside.
Line serverer en dampende Gulasj og en overraskelse til vinene
Pris: kr 350,-
Erik Ellekjær var kveldens toastmaster og her kommer hans referat…
Beaujolais Nouveau slippes ut på markedet fra og med tredje torsdagen i november og fraktes raskt ut til alle verdensdeler – ofte med fly. Så den tredje torsdagen i november smakes det på den unge vinen (bare noen uker gammel) over hele kloden. Lenge var dette svært trendy, men synes nå å ha tapt litt av glansen. LeVin har helt siden starten markert lanseringen av Beaujolais Nouveau med et vinmøte på denne torsdagen hvor man smaker på den unge nye vinen (som sjelden er særlig god). Men man nikker på hodet og sier ”bedre enn i fjor”!
Også i år var 31 spente medlemmer fra LeVin samlet torsdag 21. november i selskapslokalene på Staup for å smake på årets nykommer. Og til alles store overraskelse var den ganske god. Frisk, tørr med tydelig bringebærsmak og faktisk bedre enn i fjor!
Men dette er ikke nok for en hel vinkveld. Så komiteen (Tove Sandvik, Anne Lise Bjerkeset, Kjellrun Dahl og Brit og Erik Ellekjær) hadde vendt blikket mot Ungarn. Et gammelt vinland som LeVin besøkte på vinturen i 1997 og var bl.a i.Budapest, Eger, Tokaij og ved Balatonsjøen.
Var det fremdeles et bra utvalg av ungarske viner på Vinmonopolet? Det viste seg å være temmelig magert. Bra utvalg av dessertvinen Tokaij Aszu, men kun 4 rødviner, hvorav en ikke kunne skaffes fra produsenten. En gammel, god traver fra det forrige århundret Egri Bikaver (Okseblod) finnes ikke lenger. Men Polet hadde tilfeldigvis tatt inn et antall flasker Szende Gabor Villany Cabernet Sauvignon 2008 fra BU til 167 kr. Det finns noen flere hvite og til forretten valgte komiteen en rimelig Dunavar Chardonnay 2012 til 98 kr.
Line Hofstad sto for kokkeleringen og hadde på bestilling laget gulasj som hovedrett. Og til en slik kraftig ”husmannskost” behøves det kraftige viner. Polet anbefalte da en Chakana Malbec 2012 fra Chile (100 kr) og en kraftig italiener Santa Sofia Amarone della Valpolicella Classico 2007.(350 kr).
Etter prøvesmakingen av årets Beaujolais Nouveau ønsket Brit velkommen samtidig som hun omtalte velkomstvinen og mintes det gamle slagord ”Le Beaujolais Nouveau est arrive!”.
Mens vi ventet på forretten, som var en meget velsmakende laksepate, orienterte Erik litt om Ungarn som vinland. Forholdene ligger meget vel til rette både m.h.t. klima og jordsmonn. De beste områdene er høydedragene i nord-øst, rundt Balatonsjøen og Villany syd for Pecs. Masseproduksjon foregår på de store slettene mellom elvene Donau og Tisza.
Det produseres mellom 4-5 milloner hl som fordeler seg på 1/3 rød og 2/3 hvit av vekslende kvalitet. Men allerede romerne oppdaget for 2000 år siden at den lokale vinen var fullt på høyde med med deres egen!
Så det ble prøvesmaking av de 4 vinene, delvis ”halv-blindt”. Forsamlingen var på sporet og kom fram til opprinnelsesland på de 3 røde (oppgitt på forhånd).
Etter pateen kom en god gulasj etterfulgt av en lekker, liten sorbet.. Stemningen steg og deltagerne ble til slutt bedt om å uttale seg om forholdet mat-vin. Forsamlingen delte seg omtrent på midten. Både den ungarske Szende Gabor og ikke minst den argentinske Chakana gikk meget godt til hovedretten mens Santa Sofia Amarone passet best til sorbeten og var ikke verdt prisen!
Deltakerne skiltes som gode venner og forlot Staup i sluttet orden
.