Arne og Tove Sandvik og Per og May Gilstad var på vinreise sammen med Ulf Dalheim i Katalonia i mai 2016. Det var 27 VinPuls-medlemmer som deltok på turen. En interessant opplevelse som vi ønsker å dele med våre vinvenner i Levin.
Katalonia er en interessant og spennende region på mange måter. Katalonia er den region som har størst industriell produksjon i Spania. Her er mye flott natur og store variasjoner, regionen er velstående og godt drevet.
Vi besøkte fem av Katalonias ni vinområder: DO Emporda, DO PLa de Bages, DOCa Priorat, DO Terra Alta og DO Cava/Penedes. DO Emporda ligger ut mot middelhavskysten og er det nordligste vindistriktet i Katalonia, mens DO Terra Alta er det mest avsidesliggende distriktet i Katalonia, det ligger i sør på grensen til Valencia. For å nå frem til alle disse vinområdene måtte vi kjøre mye buss, det gjorde ingenting, fordi vi fikk sett mye av Katalonias vakre natur. I nærheten av Barcelona så vi de vakre Monserratfjellene med flere topper og i Priorat så vi Montsantfjellene.
5.mai ankom vi Barcelona ved 12.30-tida. Turen gikk til DO Emporda i nord. DO Emporda regnes for å være det eldste vinproduserende området i Spania. De første vinene her ble laget av grekerne for 2500 år siden.
Første vinsmaking i La Botiga del Cellar i byen Perelada. Under smakingen fikk vi fire cava og tre rødviner. Mange forskjellige druer i rødvinene, monastrell, garnacha, merlot, syrah, cabernet sauvignon, tempranillo, carignan. Tinto Gran Claustro 2002 er en fremragende vin. Castillo Perelada lager en egen eksklusiv vinserie kalt Ex Ex. Velsmakende rødviner fra området, de kan kjøpes på Vinmonopolet. Etter lunsj og vinsmaking fikk vi omvisning på det flotte Castillo Perelada. Om kvelden spiste vi middag på Castillo Perelada, et nydelig måltid med gode viner.
6.mai gikk turen til Bodegas Abedal i DO Pla de Bages, en to timers busstur fra Emporda. Det var et av høydepunktene på turen, en opplevelse vi kommer til å huske. Pla de Bages er et lite og spennende vinområde. Bodegas Abedal er den viktigste og største produsenten i Pla de Bages, hvor hvitvinsdruen picapoll er en stolt spesialitet. Helt siden 1199 har Roqueta-familien, som eier Bodegas Abadal, klamret seg fast og dyrket druer her. Firmaet har fire forskjellig vinhus i dag: Abadal og Cellar LaFou er kvalitetsprosjektene. Lokale druer er picapoll, sumoll og mando.
Ved ankomsten fikk vi servert denne hvitvinen, smakte svært godt! Videre fikk vi Nuat, i følge Ulf Dalheim en av de beste hvitvinene som lages i Spania i dag. Vi fikk smake åtte forskjellige viner hos Abadal, meget gode viner alle sammen, men den som utmerket seg var Seleccio 2011 ( på druene cabernet sauvignon, cabernet franc, syrah, sumoll og macabeo ) Til lunsjen fikk vi Abadal Blanc 2015 og Abadal Franc 2015. Vi merket oss at det var lite tempranillo her!
Priorat (DOQ)
Lørdag 7.mai om morgenen satte vi kursen mot Priorat. Dette område er fra 2003 sammen med Rioja (fra 1998) de to eneste regionene som har den høyeste kvalitetsklassifiseringen i Spania. DOQ; Denominació d`Origen Qualificada, eller benevnt som DOC eller DOCa. Priorat er karakterisert av trange og dype daler, svingete veier, stupbratte åssider terrassert gjennom hundreårs opparbeidet vindyrking og produksjon. Jordsmonnet er utrolig skrint, og kun folk og muldyr kommer seg fram her. Jorda er spesiell og dominert av svart skifer og kvarts. I Katalonia kalles dette Licorella. Druene dyrkes i 100 til 700 moh. Prioren i munkeklosteret Scala Dei (1194) regjerte som en feudal herre over 7 landsbyer i område, noe som ga opphavet til navnet Priorat. Munkene drev vindyrking her til de ble ekspropriert av staten i 1835. Scala Dei betyr Guds stige, noe som vi finner billedlig igjen i etiketten på vinflasker fra området. Phylloxera ødela vinmarkene på slutten av det 19.århundre og førte til stor utvandring av befolkningen. På 1950-tallet startet replantingen.
Fra 1985 ble produksjon av bulkvin gradvis erstattet av produksjon basert på kvalitet. Renè Barbier og Àlvaro Palacios skal ha mye av æren for denne utviklingen.
Vinhuset Terroir al Lìmit ble startet i 2001 av sørafrikanske Eben Sadie og tyske Dominik Huber. De leide seg først inn hos Cims de Porrera før de siden bygde sitt eget anlegg 2 år senere. Navnet forteller om kompromissløshet, å ta jordsmonnet og klimaet på alvor og la naturen gjøre jobben. Den første vinen de laget fortalte akkurat det; Dits del Terra = Jordas språk. Vinmarkene pløyes med muldyr og det høstes forsiktig for hånd. Han tenker nytt og utradisjonelt, bla høster han tidligere enn andre vindyrkere i området, han er ikke bundet av almanakken og faste høstedager, han følger naturens tegn. De kraftige røde vinene er mest kjent, men det er tydelig at nye hvite viner for eksempel på druene Moscatello, Grenache Blanc, Maccabeo, Pedro Ximènez og Muscat of Alexandria bør prøves. Det finnes vinomtaler som gir 92 til 95 poeng på vinene hans. Vinsmakingen var stor og mye av dette finner vi igjen i polets bestillingsutvalg. L`Arbossar 2013 på druen Carignan er en av mange som kan anbefales. Andre røde druer er Garnatxa og Cariñena.
På ettermiddagen går turen til DO Terra Alta og Roqueta-familien sitt vinhus LaFou Cellar i byen Batea. Terra Alta betyr høytliggende land, området ligger i regionen Terragona. Vinarvingen Ramon Roqueta hadde praksis i franske Chateauneuf-du-Pape i forbindelse med sine ønologistudier. Der ble han forelsket i viner laget på druen grenache. I 2010 var Ramon klar med første årgang fra vinhuset han hadde gitt navnet LaFou Cellar. Vinene herfra har fått gode skår, Robert parker har gitt 94 poeng på viner herfra. Vi smakte på tre viner på druene garnacha blanca, garnatxa, syrah, carinena og morenillo. Meget gode viner, den som utmerket seg her var LaFou Batea 2010. Alle vinene kan kjøpes i bestillingslisten på Vinmonopolet.
DO Penedes
Søndag var det utsjekk og transport til cavadistriktet i DO Penedes. De store cavahusene Freixenet, Codornìu og Marques de Monistrol hoppet vi glatt over og snirklet oss inn trange veier til 1+1=3, U MES U FAN TRES. Et 10 år gammelt vinhus bestående av tre erfarne menn som bestemte seg for å jobbe sammen på et nytt prosjekt. Til høsten kommer forhåpentligvis vinene deres inn på det norske markedet. Penedes ligger i et område mellom 250 til 850 moh. Macabeo, Xarel-lo og Parellada dyrkes til cava. Ellers dyrkes bla Chardonnay og røde varianter som Tempranillo og Cabernet Sauvignon. 1+1=3 er en av de få som tapper sin egen produksjon selv. Druene håndplukkes og kun de friskeste velges ut til produksjon. Druer fra forskjellige parseller holdes adskilt for å dyrke frem det beste av terroir-karakteristikken. Hver lille del av prosessen voktes nøye, fra eiketønnemakeren til vinmakerens håndverk. Resultatet er viner med finesse, balanse og eleganse.
Hilsen fra May og Tove
Skjønner godt at det var en innholdsrik tur – og et flott innlegg med mye god vin-informasjon som jeg vil benytte som oppslag, for å huske alt dette….
Spennende lesning!