Velkommen til nytt medlemsmøte. Denne gangen har vi valgt oss et vinområde som ligger «down under». Ikke Australia, men New Zealand. Landets vinreise har gått fra det ukjente til internasjonal anerkjennelse og berømmelse i løpet av bare de siste 20 årene. Det er en formidabel bragd for et lite land med bare fire millioner innbyggere. Vi inviterer til smaking av både friske hvite og smakfulle røde sammen med fiskesuppe og et utvalg oster. Påmelding innen 19. sept. til Julianne (41 44 48 10) eller Lars (90 20 73 87).
Med vennlig hilsen
Julianne og Lars Minsaas, Inger Sætre og Einar Rønningen, Anne-Lise Svarva og Sveinung Havik
Invitasjon septembermøte 2013
Knut Ellefsen – viner fra New Zealand
Referat fra medlemsmøte på Staup 26.09.13
Tema: Discover the taste of New Zealand”.
(34 medlemmer var tilstede)
Lars Minsaas ønsket velkommen, deretter holdt Knut Ellefsen et foredrag om verdens yngste vinland ”New Zealand” som også har verdens sydligste vindistrikt. Den første vinen ble produsert i 1895, og først i 1980 begynte landet med økt kommersiell vinproduksjon. Lovgivingen i New Zealand er ganske regelløs om man sammenlikner med for eksempel Frankrike. En viktig strategi ved vinproduksjon er å gjøre minst mulig skade på miljøet. De produserer mye økologisk vin. Vi fikk høre om klima og store nedbørsmengder, men også at det er store variasjoner når det gjelder klima i New Zealand. De første vinene fra NZ kom til Norge rundt 1990, og vinene har en europeisk stil, mange er friske og fruktige. Druer som dyrkes I NZ er blant annet: Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Merlot og Pinot Gris. De fire vinene som komiteen hadde plukket ut for anledningen, ble også presentert. To hvite: Cloudy Bay, Squealing Pig og to røde: Walnut Block og Te Mata. Cloudy Bay ble best mottatt, dette var også den dyreste vinen, pris 227,- vi ble introdusert for plastflaske og skrukorker. De bruker ikke naturkork i flasker fra New Zealand.
President Reidar Sjøbakk takket Sveinung og Elly for arbeidet med hjemmesiden som vil bli presentert på novembermøtet. Han oppfordret alle til å lese referater og mente turkomiteen fortjente 100% takk for en vellykket tur.
Harald Holthe refererte fra en innholdsrik og vellykket vintur.
Line Hofstad serverte deilig Fiskesuppe, etter oppskrift alà Julianne. Til den gode suppen var det brød. Vi fikk så servert to oster med tilbehør; Spanias mest berømte ost: Manchego og Levangers mest berømte ost: Munkebyosten.
Til slutt var det loddsalg og den heldige vinner av mat og vinspillet ble Nina Bakken Bye.
Komiteen ryddet og vasket opp, det var en fin løsning. (Ved å pynte, dekke bord, samt vaske opp fikk vi kuvertprisen noe redusert.)
Ref: Inger Sætre